Ruta

Però què Osties és això del Poblet?
Això no és Sagrada Família?

Segurament moltes de vosaltres recordareu una campanya endegada fa anys en alguns pobles que consistia en un cartell que afirmava: Catalunya té mil anys, aquest poble ja hi era. Aquí ens trobem en el mateix cas, el mercat-temple de la Sagrada Família té uns 133 anys, el Poblet ja hi era. S’anomenava Poblet a la zona de Sant Martí de Provençals que limitava amb la Barcelona del pla Cerdà, dedicat bàsicament a feines agrícoles i que ja l’any 1891 se’l definia “sin orden, ni concierto, una porción de barracas destartaladas que constituyen un verdadero adefesio y un escarnio para el ornato público”.
Amb l’arribada del segle XX els camps i els horts van anar despareixent per esdevenir fàbriques que van canviar totalment la fesomia del barri.
Algunes d’elles encara es mantenen,val a dir que com a oficines, com la Damm. D’altres, la majoria, van sucumbir víctimes de la crisi econòmica de finals dels 70 i de la transformació residencial del barri.
Aquesta transformació que ha sepultat les naus industrials i els tallers darrere grans blocs de pisos enmig d’illes de l’Eixample totalment abandonades.
Però la darrera i probablement la pitjor transformació que ha patit el barri és sens dubte la turística.
No en tenien prou convertint la monumentalitat megalòmana de Gaudí en el centre del barri, esborrant el seu passat i canviant-li el nom.
També han convertit el barri en atracció, en experìencia a consumir regalant-lo a les contínues riuades de turístes majestàtics que ho converteixen tot en aparador.
Una situació veïnalment insuportable però econòmicament rendible per a la Marca Barcelona.
Davant d’aquesta misèria nosaltres reivindiquem el Poblet.
El barri on van calar foc a la majoria d’esglésies i convents durant la Setmana Gloriosa de 1909, el barri on els obrers, les obreres i la FAI farts de la deriva dretana i populista del Partit Radical de Lerroux van assaltar i prendre per la força el seu local.
Aquests és el barri que enyorem, el que servia per prendre els pols de les lluites de la classe treballadora de Barcelona, el que bategava col·lectiva i solidàriament.

Recuperem els barris! Visca l’Anarquia i visca la Llibertat!

Ruta històrica i llibertària de La Bretxa